De procesverantwoordelijke is het aanspreekpunt voor een aantal acties vermeld in het decreet. Hij stelt handelingen die met het proces op zich te maken hebben (bijvoorbeeld het stellen van de adviesvraag over de alternatievenonderzoeksnota, de uitnodigingen voor de adviesvergadering,..), niet met de feitelijke beslissingen. De uiteindelijke beslissingen blijven immers de verantwoordelijkheid van de bevoegde overheid. De rol van procesverantwoordelijke kan worden toebedeeld aan de projectleider, maar het kan ook een andere persoon zijn of een entiteit.
Let op!
Projectleider en procesbegeleider dragen, onder supervisie van de stuurgroep, een gedeelde verantwoordelijkheid in het project, elk vanuit hun specifieke rol en takenpakket dat hier niet bij voorbaat zeer nauwgezet wordt afgebakend om in te spelen op het nodige maatwerk. Voorwaarde is dat op elk moment van de procesfasen, duidelijk is wie voor wat moet instaan, en het is aan te bevelen een en ander op te nemen in de procesnota. Het projectteam kan voor de totaliteit van de taken worden ingeschakeld. Hoofdbekommernis blijft dat oplossingsgericht wordt gewerkt naar de uitwerking van de projectdoelstellingen, zowel op inhoudelijk vlak als qua procesaanpak.
Let op!
Naast het multidisciplinair projectteam kunnen tijdens het proces ook op andere manieren meningen en inzichten worden verzameld (communicatieteam, klankbordgroep, kwaliteitskamer, …). Het is de taak van de procesbegeleider om het geheel van alle gespreksniveaus vlot te doen werken en op elkaar af te stemmen. Hij zorgt, in samenspraak met de projectleider en de stuurgroep, voor een duidelijke taakomschrijving, tijdige uitvoering van de afspraken en een vlotte informatiedoorstroming.